Okuženi "morski tartufi"

V hrvaških školjkah odkrili zelo nalezljiv norovirus

J.V.
5. 3. 2024, 21.35
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 21.39
Deli članek:

Norovirus povzroča okužbo prebavil (akutni gastroenteritis) in je zelo nalezljiv; prenaša se s stikom med ljudmi, z zaužitjem okužene hrane in vode ali z dotikom okuženih površin.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska agencija za varnost hrane opozarja, da so v školjkah iz Hrvaške odkrili zelo nalezljiv norovirus, in sicer med kontrolami morske hrane na italijanskih tržnicah. Na jadranski obali vlada velika zaskrbljenost, potem ko je Evropski sistem hitrega obveščanja o hrani in krmi (RASFF) objavil opozorilo. Ker naj bi školjke virus pobrale prek morske vode, se na Hrvaškem bojijo, da bi lahko prišlo do okužbe tudi z drugimi morskimi sadeži in ribami.

Zelo izraziti simptomi nastopijo v 12 do 48 urah

Norovirus so sicer odkrili v školjkah ladinkah (Venus verrucosa), Italijani jim pravijo morski tartufi. Norovirus povzroča okužbo prebavil (akutni gastroenteritis) in je zelo nalezljiv; prenaša se s stikom med ljudmi, z zaužitjem okužene hrane in vode ali z dotikom okuženih površin. Simptomi so zelo izraziti in vključujejo bruhanje in drisko, ki sta zelo huda in lahko povzročita dehidracijo. Poleg tega se pojavijo bolečine v trebuhu, krči, slabost, glavoboli in visoka temperatura. Običajno se simptomi pojavijo v 12 do 48 urah po okužbi.