Rok trajanja na embalaži živil je zasnovan z namenom zagotavljanja varnosti potrošnikov. Kljub temu pa se lahko zgodi, da nekatera živila ostanejo v naših kuhinjah tudi po poteku roka trajanja. Medtem ko so nekatera živila še vedno varna za uživanje, obstajajo tudi tista, ki jih morate zavreči, saj predstavljajo tveganje za zdravje.

Mesni izdelki

Po poteku roka trajanja se mesni izdelki hitro lahko pokvarijo in postanejo vir bakterij, kot so salmonela in E. coli. To še posebej velja za sveže meso, vendar tudi za že pripravljene mesne jedi, kot so narezki.

Jajca

Jajca so občutljiva na bakterijsko kontaminacijo, zato je po poteku roka trajanja priporočljivo biti še posebej previden. Pred uporabo preverite, ali so jajca pokvarjena z vodo: če plavajo, jih takoj zavržite.

Ribe

Ribe so občutljive na bakterije, zato jih je treba porabiti v roku enega ali dveh dni po nakupu. Če ribe ne morete porabiti v tem času, jo zamrznite, tam jo lahko pustite tudi več mesecev.

Mehki siri

Mehki siri se pokvarijo hitro, zato imajo tudi krajše roke trajanja kot trdi. Strokovnjaki priporočajo, da jih porabite hitro po odprtju, nikakor pa jih ne uživajte po roku trajanja. Trdni sicir medtem zdržijo bistveno dlje, prav tako niso tako občutljivi na rok trajanja, vendar je treba paziti na znake pokvarjenosti.

Morski sadeži

Ne le ribe, tudi morski sadeži postanejo nevarni za uživanje po poteku roka trajanja. Bakterije se lahko v morski hrani hitro razmnožujejo, kar povečuje tveganje za zastrupitev.