Direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst

Razglasili tudi živila desetletja

Inštitut za nutricionistiko je med najbolj inovativna živila uvrstil tudi izdelke, proizvedene na Gorenjskem.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je že deseto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila in tokat prvič tudi živila desetletja. Kot je poudaril direktor inštituta Igor Pravst, je že od začetka namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in tako potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil. »Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku in okolju. V zadnjih letih smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje kot tudi ugodno prehransko sestavo, za podporo zdravju potrošnikov. Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti soli in sladkorja v živilih. Kot zelo koristno vidimo tudi vse pogostejše vključevanje precej zapostavljenih stročnic v raznolike živilske izdelke. Gre za sestavino z visoko prehransko vrednostjo, ki je pomembna tudi z vidika okoljske trajnosti.«

Za najbolj inovativna živila leta 2024 so razglasili: enolončnico s čičeriko ETE Kamnik, proseno kašo z jabolki invalidskega podjetja Mercator IP, ki ima obrat tudi v Naklem, linijo pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, linijo testenin iz črne soje Poljka iz Kmečke pekarne, linijo EGO jogurtov v lončku Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in podjetja Grashka ter lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don, ki ima poslovno enoto tudi Stražišču v Kranju, in Lidl s sedežem v Komendi za njun proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa domžalski Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

Nagradili že več kot sto živil

Inštitut je od leta 2015 nagrado za najbolj inovativna živila podelil več kot stotim živilom, ki so v svoji kategoriji najbolj izstopala. »Danes je na prodajnih policah še vedno približno tri četrtine v zadnjem desetletju nagrajenih živil, kar je pomemben uspeh vseh vpletenih. Izkušnje namreč kažejo, da mnoga inovativna živila z ugodno hranilno sestavo hitro izginejo s trgovskih polic, saj jih proizvajalcem ne uspe učinkovito predstaviti potrošnikom,« je pojasnila sodelavka inštituta Anita Kušar.

Inovacije desetletja

Ob desetletnici projekta je inštitut prvič podelil tudi jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjem desetletju v svoji kategoriji posebej izstopala. V obravnavo so bila vključena vsa v preteklih letih nagrajena inovativna živila, ključen kriterij pa je bil prehranski profil. Nagrade inovacija desetletja so prejeli: Žito, ki ima pekarno tudi v Lescah, za kruh Drožnik, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Pekarna Grosuplje (Don Don) za pirin polnozrnati kruh, Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce, Mlinarstvo Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo in Delamaris za ribje solate Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Projekt že od začetka sofinancira ministrstvo za zdravje, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Izbor je primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. Ta nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi,« je poudarila Vesna Marinko, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

megla
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

2/14

sreda

1/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 2. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 2. april 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 4. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 5. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 6. april 2024

Izlet PD Iskra Kranj

IZLETI / Šenčur, 6. april 2024

Gremo na obalo

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??