Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je izpeljala drugo tekmovanje s področja razvoja inovativnih živilskih izdelkov za dijake pod naslovom Ecotrophelia Slovenija Junior 2024. Tekmovanja se je skupaj udeležilo sedem ekip dijakov.
Zmagal je izdelek Meekica, kremni kozji jogurt s sadno-zelenjavno bazo. Drugo mesto je pripadlo izdelku Mek, suhi mešanici za veganski šmorn v štirih okusih, tretje pa izdelku Bone-bon, sadim kolagenskim žele bonbonom z dodatki zelišč. Vse tri nagrajene ekipe prihajajo z Biotehniškega centra Naklo.
Podelili so tudi posebno nagrado za Naj ekipo Ecotrophelia Slovenija Junior 2024, ki je pripadla Aljažu Mavriču in Lovru Škrablu z Izobraževalnega centra Piramida Maribor za izdelek Maronova moč.
Ecotrophelia Slovenija je projekt, v okviru katerega ekipe razvijejo in predstavijo inovativne živilske izdelke, ki morajo biti eko-inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Projekt mlade spodbuja, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena. Tekmovanje je leta 2008 sprva zaživelo med študenti, letos pa smo ga že drugič izvedli tudi za dijake.
Največ točk strokovne ocenjevalne komisije in s tem prvo mesto na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija Junior 2024 si je priborila ekipa v sestavi Neža Lučin, Hana Langescheid Veber, Katja Jelovčan in Petra Šturm, ki so razvile kremni kozji jogurt s sadno-zelenjavno bazo Meekica.
Drugo mesto so osvojile Maša Cussigh, Eva Gros, Katja Markič in Maja Peternel za suho mešanico za veganski šmorn v štirih okusih, ki so jo poimenovale Mek, tretje mesto pa je pripadlo ekipi, ki je razvila izdelek Bone-bon (sadni kolagenski žele bonboni z dodatki zelišč), v ekipi pa so bile Ula Prosen, Tinkara Bajd in Taja Lesjak.
Preostali izdelki, ki so jih predstavile ekipe, so bili 4RELAX (brezalkoholna pijača iz sivke in pomaranče z dodatkom koencima Q10), Pugla (prigrizek iz pivskih tropin s karamelo in čokolado) in Vitacai (obrok z morskim mahom, sadjem, chia semeni in ovsenimi kosmiči).
Strokovno ocenjevalno komisijo, ki je izdelke ocenila tako iz vidika inovativnosti, embalaže, marketinga in poslovnega načrta, kot tudi njihove prehranske in senzorične lastnosti, so sestavljali dr. Petra Medved Djurašinović (GZS-ZKŽP, predsednica strokovne ocenjevalne komisije), Vlasta Grašek (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), dr. Mojca Jevšnik (Zdravstvena fakulteta UL), dr. Mojca Korošec (Biotehniška fakulteta UL) ter dr. Boris Kovač (Fakulteta za vede o zdravju UP).