Stopnja samooskrbe z vinom v Sloveniji 92-odstotna

Ljubljana, 31. januarja - Proizvodnja vina v Sloveniji je v tržnem letu 2022/2023 znašala 572.000 hektolitrov in se je v primerjavi s predhodnim zmanjšala za nekaj več kot tri odstotke. Stopnja samooskrbe se je zaradi manjše potrošnje kljub temu zvišala. Po podatkih statistikov je obsegala 92 odstotkov in je bila za devet odstotnih točk višja kot v prejšnjem tržnem letu.

Zgornja Kungota, Špičnik.
Znamenito srce v vinogradu v Špičniku.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bela vina so v tržnem letu 2022/2023 predstavljala 67 odstotkov celotne proizvodnje, kar je za štiri odstotne točke manj kot leto prej, so zapisali na državnem statističnem uradu.

Razpoložljiva količina vina za potrošnjo je bila v tržnem letu za 12 odstotkov manjša kot v prejšnjem in je znašala 624.000 hektolitrov. Od tega je bilo 69 odstotkov belih vin. Razpoložljiva količina vina na prebivalca je tako znašala 29 litrov, od tega so bela vina predstavljala 69 odstotkov oz. 20 litrov.

zc/jb
© STA, 2024