okusno.je
Kislo - pekoča juha

Juhe in jedi na žlico

Ta edinstvena juha je kot nalašč za vse ljubitelje kitajske kuhinje

Kislo-pekoča juha se ponaša s pravo kombinacijo najrazličnejših okusov, od kislega, pikantnega, sladkega, pa vse do slanega. In prav zato je nekaj posebnega in jo težko pozabimo, ko enkrat osvoji naše brbončice. Če želite popestriti in obogatiti svoj jedilnik, jo zagotovo morate poskusiti.

V.H.
08. 04. 2024 05.00

Ta izjemno okusna juha je idealna, da nam pogreje in poživi telo, zato si jo le privoščite, še posebej ob hladnih, deževnih in meglenih dnevih. Za vas smo pripravili odličen recept, po katerem si jo lahko pripravite kar sami doma. Lahko ga tudi prilagodite svojim željam, tako da dodate ali odstranite kakšno sestavino, seveda po svojem okusu.  

Recept za kislo-pekočo juho

Sestavine:

- čebula
- 20 g ingverja
- 2 sveža čilija
-  2 stroka česna
- 3 kuhinjske žlice sezamovega olja 
- 150 g bambusovih vršičkov
- 2 korenčka
- jušna osnova
- 300 g kuhanih piščančjih prsi
- 100 g kalčkov
- 200 g posušenih črnih trobent
- poljubne sveže gobe (npr. štorovke)
- 5 žlic ali več sojine omake
- pekoča omaka
- 2 jajci
- 1 žlica škroba/1 dl hladne vode
- beli kis po okusu

Kislo-pekoča juha je odličnega okusa.
Kislo-pekoča juha je odličnega okusa. FOTO: okusno.je

Postopek priprave: 

Čebulo, čili, česen in ingver nasekljamo bolj na tanko oziroma drobno. Narezane sestavine dodamo v manjšo posodo. Prelijemo jih s sezamovim oljem in dobro premešamo. Vse skupaj stresemo na vroče olje in pražimo pet minut. 

Dodamo bambusove vršičke in narezano korenje ter zalijemo z jušno osnovo. Nato dodamo natrganega piščanca, gobe in sojino omako. Pustimo, da vre približno 10 minut. Dodamo še pekočo omako in kuhamo še dodatnih 5–10 minut. 

Škrob raztopimo v hladni vodi in mešanico vlijemo v juho, ko ta še vre. Pri tem ne smemo pozabiti mešati, da ustvarimo pravo harmonijo raznolikih okusov. V juho med mešanjem vlijemo še predhodno razmešana jajca. Na koncu dodamo kalčke in po želji tudi malo belega kisa, da obogatimo okus juhe. 

Pripravljeno juho serviramo v jušne skodelice in postrežemo. Dober tek!

Kaj skuhati?

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

 

 

Sorodni članki

Recept za rezance iz voka, ki si ga želi cela Slovenija

Začela se je 10. sezona najbolj priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija, že v prvi oddaji pa je veliko pozornosti požela jed po imenu "piščančji wok", ki jo je pripravil tekmovalec Matej Muhvič.

MasterChef
Recept za rezance iz voka, ki si ga želi cela Slovenija
Slastna zelenjavna mineštra je odličen obrok za vso družino

Včasih si zaželimo toplega obroka, kot je na primer dobra enolončnica, ki nas prijetno pogreje in okrepča. Ste že poskusili zelenjavno mineštro z dodatkom slastne pancete mangalice? Gre za kombinacijo, ki je zaradi bogatega okusa prava poslastica za naše brbončice, jed pa je hkrati tudi izjemno hranljiva. Spodaj vam predstavljamo recept, s katerim boste to izvrstno jed lahko pripravili tudi sami doma.

Juhe in jedi na žlico
Slastna zelenjavna mineštra je odličen obrok za vso družino
Odlične enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri

Se vam je nekaj na žlico, hkrati pa za kuhanje nimate veliko časa? Predstavljamo vam izbor naših najljubših enolončnic, pripravljenih v manj kot eni uri in primernih tako za kosilo kot tudi za večerjo.

Kaj skuhati
Odlične enolončnice, pripravljene v manj kot eni uri
Odlična juha za boljši imunski sistem

Okrepite imunski sistem z okusno in hranljivo juho, ki zagotavlja hranila in hidracijo, ki jo telo potrebuje, da lahko po naravni poti telo ubrani pred neželenimi bakterijami in virusi.

Zdravo in vegi
Odlična juha za boljši imunski sistem
Filmi in serije za kuharske navdušence

Portal VOYO ponuja pester izbor filmov, serij in resničnostnih šovov tudi za kuharske navdušence, kot ste vi. Ravno s pomočjo VOYO lahko najdete navdih, ki ga iščete, spoznate domačo in tujo kulinariko, se nasmejite neuspelim poskusom drugih kuharjev ali pa najdete tolažbo na dan, ko vam gre vse narobe.

Oddaje
Filmi in serije za kuharske navdušence
Priljubljena japonska jed, ki je postala globalni trend

Juho ramen danes brez dvoma povezujemo z Japonsko, a je tja prišla iz Kitajske v 19. stoletju in o prehajanju te jedi obstaja več zgodb. Na zahod se je razširila v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja hkrati z nastankom instant rezancev.

Po poteh znanih jedi
Priljubljena japonska jed, ki je postala globalni trend
Pester izbor najbolj zdravih jedi na svetu!

Med kulinaričnim popotovanjem po svetu japonska kuhinja zavzema prav posebno mesto. Japonci so pri pripravi in predstavitvi jedi zelo originalni, uporabljajo veliko živil in proizvodov, ki jih druge svetovne kuhinje sploh ne poznajo, njihova kulinarika pa slovi tudi kot ena najbolj zdravih in uravnoteženih na svetu.

Okusi sveta
Pester izbor najbolj zdravih jedi na svetu!
Priljubljen napitek za hujšanje in razstrupljanje

Pitje zelenega čaja ima zelo dolgo, pestro in zanimivo preteklost. Vpliva na dobro počutje in pomaga telesu pri hujšanju in razstrupljanju ter v obrambi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Zato je dan z vsaj dvema skodelicama zelenega čaja bolj prijeten in tudi veliko bolj zdrav.

Zdravo in vegi
Priljubljen napitek za hujšanje in razstrupljanje
Jedi iz voka

Enostavna in hitra priprava jedi, različni načini obdelave, od parjenja do cvrenja, ohranjanje hranilnih snovi v hrani, sočnost in hrustljavost... vse to so kvalitete, zaradi katerih bi moral vok najti prostor v prav vsaki kuhinji.

Azijska
Jedi iz voka
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445