Slovenija

Umetno meso na krožnikih: dilem in neznank je ogromno, pot je še dolga

Ajdovščina , 10. 04. 2024 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali bo na krožnike že čez nekaj let prihajalo meso iz laboratorija v Ajdovščini in kakšna bo hrana v prihodnosti, so se na torkovi okrogli mizi v organizaciji zunajparlamentarne stranke SLS spraševali sogovorniki. Skupna ugotovitev je bila, da je neznank o kultiviranem mesu še veliko in da je pridelava hrane v Sloveniji še vedno nekoliko drugačna.

V Sloveniji smo tradicionalno navezani na dobro in zdravo hrano. To še ne pomeni, da meso iz laboratorijev ne bo našlo poti do naših krožnikov, vendar pa je pot do tja še dolga, so bili enotni govorniki na okrogli mizi v Ajdovščini – ustanovitelj in eden izmed družbenikov podjetja za razvoj in proizvodnjo mesa iz izvornih celic Tech4meat Ivo Boscarol, direktorica tega podjetja Katja Križman, biotehnolog Peter Dovč, državni svetnik, ki zastopa interese kmetov, Branko Tomažič in kandidatka za volitve v Evropski parlament Nina Strah.

"Dejstvo je, da smo vsi skupaj v taki fazi razvoja, da je dilem in neznank ogromno," je poudaril Boscarol. V Sloveniji imamo po njegovih besedah tudi nekatere specifike glede možnosti pridelave hrane na naraven način.

Ivo Boscarol
Ivo Boscarol FOTO: Aljoša Kravanja

Sogovorniki pa so se strinjali, da bo ob hitrem povečevanju svetovnega prebivalstva in podnebnih spremembah treba razmišljati o novih možnostih pridelave hrane. "Vsi imamo skupne cilje in ti so usmerjeni k temu, kako bomo zaščitili končnega uporabnika, kakšni bodo standardi, kaj lahko pričakujemo in kako bomo to dejavnost naredili komplementarno slovenskemu kmetu, in ne na račun slovenskega kmeta," je dejal Boscarol.

Križmanova je povedala, da je tehnologija pridelave kultiviranega mesa, torej mesa iz laboratorija, šele na začetku in bo zato trajalo med pet in osem let, da bo prvo tovrstno meso poslano na trge. To zagotovo ne bo slovenski trg, saj bo za prve začetke premajhen, tako meso pa bo za slovenske potrošnike tudi še predrago. Ajdovsko podjetje sicer ni prvo na svetu, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo mesa iz izvornih celic, obstaja že okoli 150 podobnih laboratorijev, prvo kultivirano meso pa so že poizkusili na Daljnem vzhodu.

Tržna niša, ki bo hitro rasla 

Dovč se je strinjal, da prvo takšno meso zagotovo ne bo proizvedeno v dovolj velikih količinah, da pa gre za tržno nišo, ki bo hitro rasla.

"Vedno, ko se pojavijo nove tehnologije, sta prisotna strah in oklevanje, pogosto se izkaže, da sta ovira pri izkoriščanju novega znanja in pri iskanju rešitev, ki jih brez tega znanja ne bi mogli ponuditi. V današnjih razmerah se mogoče res kaže, da trenutno ni tako velike potrebe po vpeljavi te proizvodnje v prakso. Definitivno pa se bo to dogajalo na širšem svetovnem prizorišču. Z akumulacijo znanja, z razvijanjem novih tehnologij moramo biti sposobni presoditi, kaj nam ponuja tujina. Če tega ne bomo razvijali sami, bomo težko strokovno in argumentirano presojali, kaj je za nas primerna rešitev in kaj ne," je dejal Dovč.

Strahova je medtem opozorila predvsem na to, da je tako pridelano meso lahko zdravju nevarno, a so drugi sogovorniki mirili, da brez temeljitih analiz in predvsem nadzora kultivirano meso sploh ne bo prišlo v prodajo. Prav tako pa bo treba sprejeti določeno zakonodajo, ki bo urejala to področje, da bo varno tako za potrošnike kot tudi proizvajalce.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Soul
10. 04. 2024 17.39
Namesto, da se spodbuja in nadgrajuje veganska prehrana, dobimo razne druge verzije, ki hočejo predstaviti nekakšno popačeno prepričanje, da potrebujemo za svoj obstoj neke vrste pol produkte, ki v svoji osnovi temeljijo na kadavru. Je pa težko doumeti človeško nagnjenje do hrane, ki povzroča krvavo nasilje.
SAME KLOBASE
10. 04. 2024 16.45
+2
Ivo se je prodal...... Ves uegled je šel v nič in vsi simpatizerji so se obrnili proč.... Zopet eden ki hoče krojit osnovne človekove svoboščine in pravice...... Ko Seljak dobi pare
jank
10. 04. 2024 15.46
+2
Če bi se kaj takega omislil nekdo, ki ne bi bil prepoznan kot desničar, bi v zrak skočile vse kmetijske (politično) motiviranje organizacije od kmečke zbornice, sindikata, kmečkih žena itd., njim bi sledile desničarske stranke, ki bi sklicale nešteto raznih sej odborov, komisij in državnega zbora, organizirali bi javne proteste in mobilizirali bi vse njihove greznične medije. Ko pa se je za predelavi umetnega mesa odločil Boscarol, so pa vsi polni razumevanja do te predvidene proizvodnje zelo spornega mesnega nadomestka.
231koak
10. 04. 2024 15.35
+1
Že sedaj ga doma pojemo zelo malo. Zgleda, da ga bomo čisto nehali.
testosteron
10. 04. 2024 15.34
+1
Krave žrejo travo in zelo prdijo in onesnažujejo okolje - tako kot vegetarijanci in vegani !..rešitev je v tem, da moramo najprej požreti te vegetarijance in vegane pa bo takoj bolj čist zrak !..te umetne tvorbe pa naj veselo žre elita - mi neizobraženi butli bomo pa še naprej jedli naravno pridelano meso !...
Senca6
10. 04. 2024 15.20
+4
Boscarol ,sam žeri to
jesen?ica
10. 04. 2024 15.19
+1
Nazaj k naravi, če ne bo popolni kolaps vsega življa na zemlji.
FIRBCA
10. 04. 2024 15.16
+3
Prodajanje melge in si delati reklamo. 80% na zemlji je revnega sveta tam se goji meso ko je 99% cenejsi od mesa drugih drzav. Tako da umetno meso je umetna megla za pozornostin pranje denarja.
St. Gallen
10. 04. 2024 15.14
in bo Prusa pac upgradala slicer
York
10. 04. 2024 15.13
+3
Bo umetno meso zadovoljilo samo senzorične pogoje; izgled, okus, vonj, barvo, ... ali bo tudi po svoji kemijski zgradbi sledilo mesu živalskega izvora in bo telesu zagotovilo v pravih razmerjih vse aminoklisline, beljakovine, vitamine, železo, cink, selen, ... tako na grobo našteto. In kakor se morajo učinkovine v zdravilu-tableta na nek način povezati v željeno obliko, bo verjetno tudi umetni zrezek ali karkoli že bo po obliki potreboval "vezni material". In kaj to bo? Najverjetneje soja ali koruzni škrob, ki sta že danes v 95% gensko spremenjeni. Pa dober tek.
ivan res grozni
10. 04. 2024 15.11
+2
V ZDA že dolgo delajo poskuse z vzgojo umetnega mesa. Trenutno je stokrat dražje od naravnega.
Trend01
10. 04. 2024 15.07
-1
Raje jem tofu kot takšno meso!
M_teoretik
10. 04. 2024 15.05
+1
Ni problema sam, da bo košer , žegnano in halal!?
zoran pušenjak
10. 04. 2024 15.03
+4
Najboljše meso je tisto, ki zadiši iz domačega hleva
biggbrader
10. 04. 2024 14.40
+0
Boscarolu je za zaupati Do sedaj ni pojedel besede. Za razliko od aktualnih pravljičarjev.
_endrug
10. 04. 2024 14.43
+6
ivan res grozni
10. 04. 2024 15.12
Konec koncev ponavlja zadeve, ki so znane že deset let.
Julijann
10. 04. 2024 14.28
+5
Laboratorijsko meso, kmalu bo treba še laboratorijsko zelenjavo .... ne komplicirat no, v eni tabletki zmešajte vse nujne sestavine, ki jih telo potrebuje pa bo mir. Ne bo treba več orati njiv, sejati, saditi, trave kositi ..
devlon
10. 04. 2024 14.26
-12
Zagotovo je brez dvoma to prihodnost. Za civilizirane ljudi
cirenij
10. 04. 2024 14.22
+6
Če ga ti pametni politiki mislijo tako fiksat, bo prebivalstva manj in ne več. Samo rožljajo z orožjem in lahko se nekomu še bolj utrga. Njihova pamet je neizmerna.
Bikoborec
10. 04. 2024 14.22
+8
Jst bom zrezke jedu, vi pa izvolite
ivan res grozni
10. 04. 2024 15.13
mate08
10. 04. 2024 14.17
-4
Vbistvu...nergači ne veste, da ŽE jeste umetno meso, sam noben vam to še ni povedal. Drgač pa Ivo...kot vedno, orje ledino. Tako kot pri letalstvu...koliko EASA elektro certificiranih letal je na svetu?? Samo ajdovsko...kdo je spravil letalo na utekočinjen vodik...jep, spet to ajdovsko podjetje...
fljfo
10. 04. 2024 14.20
+3
Povej kaj več...Kakšno umetno meso jemo?
ivan res grozni
10. 04. 2024 15.14
No to seveda ne drži. V ničemer ni prvi vendar hitro sledi prvim.