200 malvazij iz 80 kleti

V nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, bo v kongresnem centru Portus v portoroškem hotelu Slovenija potekal tradicionalni festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival bo rekorden, saj se bo s svojimi vini predstavilo več kot 80 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Festival, posvečen izključno malvaziji, so prvič pripravili leta 1996 v koprskem Pokrajinskem muzeju, ko je bil osrednji del simpozij o potencialih vin iz te sorte. Ugotavljali so, da je še veliko prostora za razvoj in nadgradnjo. V četrt stoletja so vinarji izpilili pridelavo. Zdaj ima malvazija prepoznavne slogovne podobe. Sorta, ki je bila nekoč precej razširjena v regijah, ki se navezujejo na Tržaški zaliv, je v minulem desetletju dobila nov zagon. Iz Istre in s Krasa se širi v sicer tradicionalna rastišča Vipavsko dolino in Brda, od koder prihaja vse več sortnih vin. A največ je raste v Istri, zato ne čudi, da bo na festivalu v Portorožu levji delež istrskih vinarjev.

V Portorož pride ministrica

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana se bo v nedeljo, 10. marca, začel ob 15. uri s priložnostno svečanostjo. V nedeljo bosta dve delavnici, vinsko bo vodila someljejka Liliana Savioli, vrhunska poznavalka žganjic Majda Debevc pa bo usmerjala degustacijo žganj iz malvazije. Festivalsko prizorišče bo odprto do 21. ure.

V ponedeljek se bo začelo opoldne z okroglo mizo, ki jo bo povezoval publicist Toni Gomišček. O izzivih in viziji nadaljnjega razvoja vinogradništva in vinarstva se bo pogovarjal z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić, Andrejo Škvarč iz KGZ Nova Gorica in Sebastjanom Orlom iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Po pogovoru bodo predstavili publikacijo Lokalne sorte vinske trte - slovenska Istra. Avtorice besedil je Andreja Škvarč, fotografije so delo Jake in Marijana Močivnika. Monografija predstavlja ampelografijo sort, ki so se ohranile in so še vedno v vinogradih slovenske Istre, zbrane pa so tudi v genski banki na Vipavskem. Festivalske degustacije bodo v ponedeljek potekale med 14. in 19. uro.

Šest slogovnih izrazov

Predsednik društva Sommelier Slovenije Valentin Bufolin bo v popoldanskem programu predstavil najboljše malvazije v someljejskem ocenjevanju. V ocenjevanje je bilo oddanih kar 140 vzorcev, vina pa so ocenjevali v šestih kategorijah. Razglasitev rezultatov bo ob otvoritvi festivala.

Vstopnica za festival stane 25 evrov, za oba dneva 40, študentje in someljeji v uniformi pa imajo popust, za vstopnico bodo odšteli 20 evrov.


Najbolj brano