okusno.je
Rjavčki

Triki in nasveti

Nasveti, s katerimi bo priljubljeno čokoladno pecivo še boljše

Vsem dobro znano pecivo intenzivnega čokoladnega okusa, ki ga ni težko pripraviti. Da bodo browniji oziroma rjavčki, kot jim pri nas rečemo, slastni, sočni in ravno prav pečeni, upoštevajte nekaj koristnih nasvetov in trikov, ki vam jih razkrivamo v nadaljevanju.

Su.S.
08. 03. 2024 05.00

Kakovostna čokolada, dobri rjavčki

Za pripravo odličnih rjavčkov je pomembna izbira čokolade. Uspeli vam bodo, če boste uporabili mlečno čokolado, toda za tisti pravi, intenziven čokoladni okus bo poskrbela temna čokolada z okoli 80 odstotkov kakava. V vsakem primeru mora biti dobre kvalitete, potrebovali pa je boste 225 gramov.

Preberite tudi: Ali se čokolada lahko pokvari?

Pečene brownije kratek čas pustimo počivati v pekaču, da se nekoliko ohladijo, in jih šele nato narežemo.
Pečene brownije kratek čas pustimo počivati v pekaču, da se nekoliko ohladijo, in jih šele nato narežemo. FOTO: Adobe Stock

Izbira kakava

Kakav daje rjavčkom bogatejši okus in intenzivnejši barvo. Izberite temen, nesladkan kakav, ki bo poskrbel tudi za boljšo teksturo rjavčkov. Takšen je denimo nizozemski kakav, ki je zaradi postopka alkalizacije manj grenak. Če boste uporabili navaden kakav, bodo rjavčki na vrhu presuhi, dno pa bo preveč zbito. Potrebovali boste 90 gramov kakava.

Instant kava

Z dodatkom instant kave boste poudarili okus čokolade v kateremkoli receptu. Uporabite lahko tudi brezkofeinsko instant kavo, potrebovali pa je boste 1 žlico.

Preberite tudi: Božanska sladica, ki se zlahka kosa s tiramisujem

Stopljeno maslo

Potem ko ste v posodi zmešali čokolado, polovico kakava in instant kavo, v kozici stopite 280 gramov masla in ga prilijte še vročega. Počakajte 2 minuti, nato pa premešajte. Tako se bodo sestavine stopile, mešanica pa bo poskrbela, da bodo rjavčki odličnega okusa.

Za izboljšanje okusa lahko čez brownije prelijemo čokoladni ali karamelni preliv.
Za izboljšanje okusa lahko čez brownije prelijemo čokoladni ali karamelni preliv. FOTO: iStock

Sladko in slano

Za pripravo rjavčkov uporabite mešanico belega kristalnega sladkorja in temnega rjavega sladkorja, ki bo poskrbel za več okusa. Količino sladkorja prilagodite svojemu okusu (skupaj uporabite od 200 do 300 g sladkorja), razmerje med belim in rjavim sladkorjem pa naj bo 1 : 4. Brez vanilije ne gre, zato dodajte 2 žlički vanilijevega ekstrakta. Potrebovali boste tudi  malo soli, ki povzdigne okus vsake pečene dobrote. Če vam je všeč močnejši okus, kapnite v svojo mešanico tudi malo ruma (seveda le, če sladica ni za otroke).

Preberite tudi: Hitra in enostavna peciva za sladkanje med tednom

Jajca in najpomembnejši korak

Potem ko ste zmešali oba sladkorja, vanilijo in sol, vmešajte 6 velikih jajc, ki morajo biti sobne temperature. Najprej z električnim mešalnikom previdno vmešajte enega in nato še vse ostale. Mešajte tako dolgo, da vnesete čim več zračnih mehurčkov in dobite gosto kremo. Tako se bodo rjavčki med peko lepo dvignili in pecilnega praška sploh ne boste potrebovali. Z električnim mešalnikom nato v jajčno zmes počasi vlijte čokoladno zmes.

Odličen čokoladni biskvit, ki že vrsto let navdušuje s svojo enostavnostjo in odličnim čokoladnim okusom.
Odličen čokoladni biskvit, ki že vrsto let navdušuje s svojo enostavnostjo in odličnim čokoladnim okusom. FOTO: Shutterstock

Moka

Za pripravo rjavčkov boste potrebovali 120 gramov večnamenske moke, ki jo skupaj s preostankom kakava presejte na čokoladno-jajčno zmes, zato da v rjavčkih ne bo grudic. Nato z lopatko nežno, a hitro vmešajte moko, da bo zmes ostala čim bolj zračna.

Peka

Pečico še pred pripravo segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač za rjavčke, velikosti okoli 25x35 centimetrov, namastite z maslom, obložite s papirjem za peko in znova namastite. Najbolje je, da uporabite dva kosa papirja za peko, tako da boste imeli ročaje' na vseh straneh pekača. 

V pripravljen pekač predevajte pripravljeno zmes in jo po vrhu nežno pogladite. Pecite na srednji rešetki 20 minut, nato pekač vzemite iz pečice, in z njim udarite ob pult, zaradi česar bodo imeli rjavčki ob koncu peke bolj konsistentno teksturo. Po želji jih potresite s solnim cvetom, in pecite še nekaj minut, da na površju nastane skorjica, ki začne že skoraj pokati, masa v notranjosti pa je sočna in še malo mokra. Če v rjavčke zapičite zobotrebec, mora na njem ostati nekaj mokrih drobtin, ne pa tudi tekoča zmes. Če bo zobotrebec čist, potem so rjavčki preveč pečeni, a nič hudega. Zagotovo jih bo hitro zmanjkalo, naslednjič pa boste znali prilagoditi čas peke.

Preden rjavčke vzamete iz pekača, se morajo v njem hladiti 15 minut. Da se ne pečejo naprej, jih nato dvignite iz pekača s pomočjo papirja za peko in do konca ohladite na rešetki. 

Če bi radi spekli bolj sočne rjavčke, jih pecite nekoliko manj časa, če pa želite bolj suhe, pa podaljšajte čas pečenja za nekaj minut. 

Rezanje

Da bodo rjavčki enake velikosti, jih lahko razrežete s pomočjo metra in to tik pred serviranjem, da se ne izsušijo. Režite previdno, pred vsakim novim rezom pa nož obrišite s papirnato brisačo.

Rabite kakšen dober recept za brownije? Na spodnjih povezavah vam ponujamo nekaj naših najljubših:

>>> Marmorirani browniji z malinami
>>> Browniji s kokosom
>>> Cheesecake browniji
>>> Čokoladni browniji brez slabe vesti
>>> Bučni browniji z orehi
>>> Sočni čokoladni browniji brez moke

Sladice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 

Sorodni članki

Kaj speči za vikend? Poskusite te odlične sladice s pudingom

Vikend je že skorajda pred vrati, vi pa še vedno nimate ideje, kakšno sladico pripraviti za svoje najdražje? Menimo, da s kakšnim dobrim pecivom s pudingom zagotovo ne morete zgrešiti. Predstavljamo izbor naših najljubših 'pudingastih' sladic, ki vas bodo navdušile tudi s hitro in enostavno pripravo.

Sladice
Kaj speči za vikend? Poskusite te odlične sladice s pudingom
Hitra in enostavna peciva za sladkanje med tednom

Ste sladkosnedi, a nimate časa niti pretirane želje preživeti veliko časa v kuhinji, kupljene sladice pa za vas tudi ne pridejo v poštev? Za vas imamo rešitev! Predstavljamo vam sedem hitrih in preprostih sladic, s katerimi boste lažje prebrodili delovni teden.

Sladice
Hitra in enostavna peciva za sladkanje med tednom
Kultna sladica, brez katere v devetdesetih ni minilo nobeno slavje ali praznovanje

Srnin hrbet je bila nekdaj zelo priljubljena sladica, ki so jo naše babice zelo rade pripravljale tudi za domača slavja in praznovanja. Priprava je zelo preprosta, posladek pa vas bo zagotovo navdušil tudi s sočnostjo in bogatim čokoladnim okusom.

Sladice
Kultna sladica, brez katere v devetdesetih ni minilo nobeno slavje ali praznovanje
Sladice, ki jih serviramo neposredno iz pečice (brez čakanja, da se ohladijo)

Odlične sladice za vse, ki ste nestrpni in se težko uprete skušnjavi, da bi sladico takoj, ko jo vzamete iz pečice, tudi poskusili. V nekaterih primerih vam v resnici tudi ni treba nič čakati, saj so določene sladice najboljše, ko so še tople. Pet najbolj priljubljenih vam predstavljamo v nadaljevanju.

Sladice
Sladice, ki jih serviramo neposredno iz pečice (brez čakanja, da se ohladijo)
Odlična sladica, s katero s(m)o se radi sladkali v Jugoslaviji

Božanska čokoladna torta, pripravljena iz povsem običajnih in vsakdanjih sestavin, vas bo navdušila s sočnostjo, odličnim okusom in tudi enostavno pripravo. Sestavljajo jo plasti rahlega biskvita, premazanega s sočno čokoladno kremo, obogateno z mletimi orehi ali lešniki, za piko na i pa je torta na koncu premazana še z bogato čokoladno kremo. Sladica, poznana pod imenom 'policajac torta' je bila nekoč priljubljen posladek v nekdanji Jugoslaviji, torta pa je najboljša, ko malo 'odleži', zato je najbolje, da jo pripravite dan pred serviranjem.

Torta
Odlična sladica, s katero s(m)o se radi sladkali v Jugoslaviji
Pet hitrih in preprostih kremastih peciv za lepši vikend

Za sladek vikend vam ponujamo pet odličnih receptov za kremasta peciva, ki so pripravljena, kot bi mignili.

Sladice
Pet hitrih in preprostih kremastih peciv za lepši vikend
Orehovo pecivo za vse priložnosti in okuse

Orehi so pri pripravi sladic zelo priljubljeno živilo, saj imajo bogat in poln okus, dodajamo pa jih lahko tako v biskvit kot tudi v kremo. Za vse, ki prisegate na dobro domače orehovo pecivo, smo pripravili seznam naših najljubših receptov. Od hitrega orehovega peciva na lončke z maskarponejevo kremo do rahlih in mehkih kvašenih orehovih polžkov. Za vsak okus in priložnost se najde nekaj dobrega, zato hitro preletite spodnji seznam in si izberite najljubši recept.

Sladice
Orehovo pecivo za vse priložnosti in okuse
10 sladic, ki se priležejo s skodelico kave

Svetovni dan kave, ki ga vse od leta 2015 praznujemo 1. oktobra, je lahko odlična priložnost oziroma enkraten izgovor, da si pripravimo kakšno dobro kavno sladico. Ali pa zgolj spečemo pecivo, ki se odlično prileže s skodelico priljubljenega opojnega napitka. Za karkoli se boste odločili, predstavljamo vam izbor odličnih sladkih receptov, s katerimi boste popestrili slavljenje priljubljene sestavine, ki nas vsak dan napolni z energijo.

Kaj skuhati
10 sladic, ki se priležejo s skodelico kave
Hitro čokoladno pecivo iz pekača

Hitro pripravljeno, sočno in okusno pecivo, s katerim se lahko posladkate po kosilu, ker se dobro reže na kose, pa ga lahko pripravite tudi za pogostitev, praznovanje ali zabavo. Osnova je rahel čokoladni biskvit z lešniki, ki ga prelijemo z gosto čokoladno glazuro.

Sladice
Hitro čokoladno pecivo iz pekača
Božansko dobro pecivo za sladkanje čez vikend

Se tudi vi pogosto ubadate z vprašanjem, kaj sladkega lahko spečete za vikend, ob tem pa si tudi želite, da bodo nad vašo mojstrovino navdušeni tudi otroci? Palačinke so sicer vedno dobra izbira, toda ali bi raje za spremembo pripravili nekaj drugačnega? Predlagamo vam, da poskusite rahlo jogurtovo pecivo z Nutello, katerega priprava vam bo vzela 10 minut, nato pa boste morali samo še počakati, da pečica opravi svoje delo.

Sladice
Božansko dobro pecivo za sladkanje čez vikend
Sočna sladica, ki se ji boste težko uprli!

Bounty rezine lahko pripravite za praznovanja, zabave ali takrat, ko vam pade sladkor. Pecivo je zaradi kombinacije kokosa in čokolade zelo sočno in slastno.

Sladice
Sočna sladica, ki se ji boste težko uprli!
Hrustljavo pecivo, ki ga lahko jeste brez slabe vesti

Ovsene rezine s kokosom, arašidovim maslom in jagodno čija marmelado vas bodo navdušile takoj, ko boste zagrizli vanje. Ker ne vsebujejo bele moke in belega sladkorja veljajo za zdrav posladek, ki si ga lahko privoščite že za zajtrk, ker ne vsebujejo jajc, pa so primerne tudi za vegane. Slastni zalogajčki so popoln prigrizek za vsak trenutek, navdušili pa vas bodo tudi s sila preprosto pripravo.

Sladice
Hrustljavo pecivo, ki ga lahko jeste brez slabe vesti
Nasveti za najboljše domače krofe

Nekaj nepogrešljivih trikov in nasvetov, ki jih morate pri pripravi domačih krofov obvezno upoštevati.

Pust
Nasveti za najboljše domače krofe
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445