Zajtrk naj bo iz lokalnih jedi

Po slovenskih šolah in vrtcih je včeraj potekal “nadomestni” Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek, ki je bil iz lanskega tretjega petka v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, zaradi epidemije covida-19 prestavljen na včeraj, je tokrat desetič po vrsti ozaveščal najmlajše o pomenu lokalne hrane, vlogi podeželja, kmeta in čebelarstva ter zdravega zajtrka.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je zajtrkoval skupaj z učenci koprske Osnovne šole Antona Ukmarja. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kmetijski minister Jože Podgoršek je zajtrkoval skupaj z učenci koprske Osnovne šole Antona Ukmarja. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Slogan za jubilejni deseti Tradicionalni slovenski zajtrk je bil “Zajtrk z medom – super dan!” Kmetijski minister Jože Podgoršek ga je obeležil skupaj z učenci Osnovne šole Antona Ukmarja v Kopru. “S tem tudi otrokom predstavimo razloge in pomen poseganja po lokalni hrani, da se učijo, da hrana ne zraste na trgovskih policah, da je uživanje zajtrka pomemben del zdravega načina življenja,” je poudaril. In dodal, da z nakupom lokalnih pridelkov že najmlajše učimo, da je treba posegati po hrani iz lokalnega okolja, saj s tem skrbimo za podeželje in kmetijstvo.

Državni sekretar Anton Harej pa je kruh, maslo, med, mleko in jabolka domačega izvora pozajtrkoval na OŠ Dornberk. “Zajtrk je izjemno pomemben obrok dneva. Če je pripravljen iz lokalnih sestavin, je še toliko boljši. Spodbujam vas, da jeste zajtrk vsak dan in da naj bo, če se le da, sestavljen iz slovenskih lokalnih jedi,” je dejal Harej.


Najbolj brano