Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium

27.5.2021 | 13:10

Župan Srečko Ocvirk in Grega Repovž ob predaji certifikata Hiša gastronomije Sevnica Premium

Župan Srečko Ocvirk in Grega Repovž ob predaji certifikata Hiša gastronomije Sevnica Premium

Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium
Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium
Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium
Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium
Gostilna Repovž - hiša gastronomije Sevnica Premium

Kolektivni blagovni znamki Sevnica Premium, ki je nastala v sklopu Strategije razvoja turizma in se uveljavlja s cilji povezovanja, prezentacije in rasti kakovosti vseh deležnikov sevniškega turizma, se je pridružila hiša gastronomije Sevnica Premium. To je Gostilna Repovž iz Šentjanža, kolektivu katere je bil ta častni naziv po septembra opravljenem ocenjevanju tudi uradno predan.

Po daljšem zaprtju gostinskih dejavnosti je Gostilna Repovž pred časom zopet odprla svoja vrata. Gregi Repovžu je pridobljeni naziv predal župan Srečko Ocvirk. Članom kolektiva je skupaj z Mojco Pernovšek, direktorico KŠTM Sevnica, čestital za pridobitev še enega v vrsti nazivov, ki jih ta hiša že ima, ter predal priznanje s certifikatom.

Repovževi kot edini izpolnjujejo splošne pogoje za pravico do pridobitve naziva hiša gastronomije, saj morajo te ponujati izbrano dnevno ponudbo vrhunskega kuharja v družbi izbranih vin ali drugih pijač, ki jih predstavi hišni sommelier, izpolnjevati splošne in senzorične kriterije, ki se nanašajo na sezonsko in lokalno obarvano gastronomsko ponudbo jedi in pijač v lokalno obarvanem ambientu, gostu ponujati spoznavanje z lokalnimi ponudniki in pokušino lokalnih dobrot, ki so del kulinarične piramide, in tudi hišne jedi. Vse to mora biti pripravljeno iz izbranih živil, ki najmanj 50-odstotno izhajajo z območja občine Sevnica. Gostilna, ki lahko kandidira za naziv hiša gastronomije, stremi k trajnostnemu in družbeno odgovornemu vedenju do gostov, svojih zaposlenih, poslovnih partnerjev in okolja.

Prof. dr. Janez Bogataj in dr. Tanja Lešnik Štuhec, predstavnika strokovne komisije ocenjevanja za podelitev naziva, sta zapisala:

»Hiša gastronomije je sicer ugleden naziv, vendar pomeni veliko več! Predstavlja namreč »krono« vsega prizadevanja in ustvarjalnosti neke hiše na področju prehranske kulture. To je bil tudi temeljni namen uvedbe naziva v sistem vrednotenja in ocenjevanja za pridobitev teritorialne kolektivne blagovne znamke po sistemu »Izvorno slovensko«. Na območju znamke »Sevnica–Premium« je prejemnica naziva »Hiša gastronomije« hiša Repovž iz Šentjanža, ki tako ne pomeni le vrhunec gastronomskega prizadevanja na območju med Dolenjsko in Posavjem, ampak je lahko tudi vzor za celotno Slovenijo.

Temelj in motor njihove dejavnosti so člani družine Repovž, ki z lastnimi pridelki in pridelki svojih dobaviteljev ustvarjajo paleto naravnih okusov, skladnih s štirimi letnimi časi in spoštovanjem zakonitosti trajnostnega razvoja. Njihova  kmetijska, turistična in gostinska dejavnost je dokaz vsem tistim dvomljivcem, ki še vedno ne razumejo, na kakšen način so lahko posamezne hiše vsestransko uspešne tudi zunaj največjih turističnih atrakcij, večjih središč in avtocestnih povezav. Morda pa se postopoma le približujemo razumevanju, da so prav taka naravna in kulturna okolja, kakršno je tudi v primeru hiše Repovž, v prihodnje lahko največje atrakcije in priložnost za prijazno doživljanje človekovega gospodarskega prizadevanja, družbenih razmerij in duhovnih ustvarjalnosti ter kreativnosti. Brez režiserjev, reflektorjev in ceremonialne infrastrukture, le  ob druženju in spoznavanju lokalnih in regionalnih okusov ter zgodb o jedeh, ki odkrivajo človekove vsakdanjike in praznike.

S ponosom čestitava Gostilni Repovž, vsakemu posameznemu članu družine in vsem členom dobaviteljske verige, ki ste zaslužni za izjemne okuse in zgodbe Repovževih krožnikov ob spremljavi vrhunskih vin in drugih pijač, ki gradijo harmonijo in navdušujejo naše brbončice. Dovolite, da se zahvaliva vsem in vsakemu posebej. Odlični ste.«

Občina Sevnica in KŠTM Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava