Ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, predstavljamo izdelke, ki nastajajo iz sadja in zelenjave, ki ni primerna za prodajo, s predelavo pa jih vrnejo na police in preprečijo, da bi pristali med odpadki.
Trajnostna živila
»Iz prezrelega paradižnika Lušt, ki ni več primeren za prodajo, že dve leti in pol kuhamo omako. Leta 2022 jo je Inštitut za nutricionistiko nagradil za inovativnost s področja trajnosti. Zadnje leto iz prezrele banane in jabolk ali mešanega sadja delamo sadne trakce in jih ponujamo kot zdrav prigrizek,« pravi Veronika Beznec Sirc, vodja Hiše gibanice, ki je del skupine Hudo dobro iz Renkovcev.
Pred koncem lanskega leta so v sodelovanju z Zeleno točko iz Murske Sobote, ki povezuje več kot sto kmetij in je največji ponudnik svežega sadja in zelenjave v Pomurju, dali na trg novo linijo takih izdelkov pod imenom Hudo zeleno. Začeli so z vloženimi bučkami in drugo vloženo zelenjavo in sadnimi trakci. »Predelamo vse, česar Zelena točka ne proda. Veliko je še prostora za nove vložnine, omake in čežane,« dodaja sogovornica.
Z njive v lonec
Kupci vedno raje posegajo po takšnih izdelkih, ko slišijo, da s tem prispevajo k zmanjšanju zavržene hrane, da so sestavine pridelane v bližini in po kratki poti pridejo v lonec. Z nakupom teh živil spodbujajo tudi socialno trajnost, saj jih ročno delajo invalidi. Skupina Hudo dobro namreč deluje kot zaposlitveni center in zaposluje sedem invalidov, ki bi drugje težko dobili službo. Pod znamko Hudo dobro ponujajo še slane krekerje in kekse z različnimi dodatki, ki so prav tako narejeni iz lokalnih sestavin.
Peka krekerjev in keksov je bila prvi projekt skupine Hudo dobro, pred dvema letoma pa so ponudbo razširili s Hišo gibanice. »Po tradicionalnih receptih pečemo prleško in prekmursko gibanico in pripravljamo tudi delavnice o peki ene in druge. S tem ohranjamo tradicionalno kulinariko in jo približamo obiskovalcem. Veseli nas, da k nam po gibanico vedno pogosteje pridejo tudi domačini,« poudarja Veronika Beznec Sirc.
Logistični center dobrot s prekmurskih kmetij
Pripravljajo se na širitev ponudbe, v petek, 26. aprila, pripravljajo dan odprtih vrat logističnega centa na lokaciji Hiše gibanice v Renkovcih. »V logističnem centru bomo za začetek združili lokalne dobrote, pakirane in vložene izdelke ter živila iz tradicionalne prekmurske kulinarike s 15 kmetij. Naprodaj bodo v novi spletni trgovini, mi jih bomo poslali kupcem po Sloveniji,« dodaja Veronika Beznec Sirc. Tako želijo čim več kmetijam pomagati pri prodaji, ponudbo spletne trgovine pa obogatiti tudi s svežimi sezonskimi pridelki.