Agro Podjetnik

Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
24.04.2024 15:57
Dopolnjeno: 24.04.2024 15:58
Čas branja: 3 min

Ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, predstavljamo izdelke, ki nastajajo iz sadja in zelenjave, ki ni primerna za prodajo, s predelavo pa jih vrnejo na police in preprečijo, da bi pristali med odpadki.

Trajnostna živila

»Iz prezrelega paradižnika Lušt, ki ni več primeren za prodajo, že dve leti in pol kuhamo omako. Leta 2022 jo je Inštitut za nutricionistiko nagradil za inovativnost s področja trajnosti. Zadnje leto iz prezrele banane in jabolk ali mešanega sadja delamo sadne trakce in jih ponujamo kot zdrav prigrizek,« pravi Veronika Beznec Sirc, vodja Hiše gibanice, ki je del skupine Hudo dobro iz Renkovcev.

Pred koncem lanskega leta so v sodelovanju z Zeleno točko iz Murske Sobote, ki povezuje več kot sto kmetij in je največji ponudnik svežega sadja in zelenjave v Pomurju, dali na trg novo linijo takih izdelkov pod imenom Hudo zeleno. Začeli so z vloženimi bučkami in drugo vloženo zelenjavo in sadnimi trakci. »Predelamo vse, česar Zelena točka ne proda. Veliko je še prostora za nove vložnine, omake in čežane,« dodaja sogovornica.

Z njive v lonec

Kupci vedno raje posegajo po takšnih izdelkih, ko slišijo, da s tem prispevajo k zmanjšanju zavržene hrane, da so sestavine pridelane v bližini in po kratki poti pridejo v lonec. Z nakupom teh živil spodbujajo tudi socialno trajnost, saj jih ročno delajo invalidi. Skupina Hudo dobro namreč deluje kot zaposlitveni center in zaposluje sedem invalidov, ki bi drugje težko dobili službo. Pod znamko Hudo dobro ponujajo še slane krekerje in kekse z različnimi dodatki, ki so prav tako narejeni iz lokalnih sestavin.

Peka krekerjev in keksov je bila prvi projekt skupine Hudo dobro, pred dvema letoma pa so ponudbo razširili s Hišo gibanice. »Po tradicionalnih receptih pečemo prleško in prekmursko gibanico in pripravljamo tudi delavnice o peki ene in druge. S tem ohranjamo tradicionalno kulinariko in jo približamo obiskovalcem. Veseli nas, da k nam po gibanico vedno pogosteje pridejo tudi domačini,« poudarja Veronika Beznec Sirc.

Logistični center dobrot s prekmurskih kmetij

Pripravljajo se na širitev ponudbe, v petek, 26. aprila, pripravljajo dan odprtih vrat logističnega centa na lokaciji Hiše gibanice v Renkovcih. »V logističnem centru bomo za začetek združili lokalne dobrote, pakirane in vložene izdelke ter živila iz tradicionalne prekmurske kulinarike s 15 kmetij. Naprodaj bodo v novi spletni trgovini, mi jih bomo poslali kupcem po Sloveniji,« dodaja Veronika Beznec Sirc. Tako želijo čim več kmetijam pomagati pri prodaji, ponudbo spletne trgovine pa obogatiti tudi s svežimi sezonskimi pridelki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.

AGROBIZ
Nasveti
Kako lahko kmetije optimizirajo davke
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Kako lahko kmetije optimizirajo davke

Kmetijska dejavnost je lahko obdavčena na tri načine, najugodnejšo obdavčitev za vsako kmetijo pokaže posebno orodje, ki ga uporabljajo kmetijski svetovalci

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.