DL: Naša naravna dediščina - Topliški izviri

1.10.2023 | 12:15

Hipotermalni Malnarjev studenec (Foto: Andrej Hudoklin)

Hipotermalni Malnarjev studenec (Foto: Andrej Hudoklin)

Sušica je desni pritok reke Krke pri Dolenjskih Toplicah. Ime označuje presihajoč značaj vodnega toka v zgornjem toku. V Dolenjskih Toplicah ga prekine več stalnih termalnih in kraških izvirov, ki jih na krajšem odseku naštejemo kar 23.

Termalni izviri na površje pritekajo po sistemu razpok ob topliškem prelomu iz globine okoli 800 m pod površjem, kjer se voda akumulira v krednem apnencih pod slabo prepustno narivno cono. Po vodnatosti izstopata izvira Toplice, ki sta že od leta 1673 zajeta v kopališki stavbi. Temperatura termalne vode je okoli 37 stopinj Celzija, količina vode pa do 13 l/s.

Več manjših termalnih izvirov je tudi v strugi Sušice. Na levem bregu pri majhnem mostu so štirje s temperaturo med 21 in 36 stopinj Celzija. Več manjših hipotermalnih izvirov je tudi ob strugi od nekdanje šole do starega parka. Tu je bilo po prvi svetovni vojni urejeno kopališče Sončna kopel. Na drugi strani prelomne cone (na levem bregu Sušice) prevladujejo kraški izviri: Suhorec, Mežnarček, Copotec ter Gatejev in Rudolfov studenec. Izvirni epicenter je pod Sitarjevo hišo, kjer jih priteka kar pet.

Nedvomno vse topliške izvire bogati podzemski tok Sušice, na kar kažejo tudi občasne najdbe človeške ribice in drugih jamskih živali, še zlasti trnastega ježka, vrste enakonožnih rakov. V spodnjem toku Sušice hidrološke razmere pogojuje kamnita struga z nizkimi skalnimi pragovi in vmesnimi tolmuni. Stalna voda in termalni izviri povzročajo veliko produkcijo bentosa v vodnem ekosistemu. Dodatno ga bogati vrstna pestrost vodnih žuželk, mehkužcev, dvoživk, plazilcev in še zlasti rib s kar 16 vrstami. Sušica je zaradi višje temperature eno ključnih drstišč rib iz Krke, kar še zlasti velja za platnico, podust in za ščuko.

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista

Andrej Hudoklin, Zavod RS za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava