Do srede, 12. aprila, se lahko prijavite na 6. Slovenski vinogradniško-vinarski kongres, ki se bo začel z bogatim strokovnim peogramom, končal pa se bo s Salonom sauvignon. Dvodnevni strokovni dogodek z mednarodno udeležbo se bo odvijal v petek in soboto, 21. in 22. aprila, v Dominikanskem samostanu na Ptuju.
Pohitite s prijavo, prijavite se lahko na tej povezavi. Kongres organizirajo Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Pozitivni premiki
"Na kongresu bomo govorili o razvoju in prihodnosti slovenskega vinogradništva. Opažamo, da so se v zadnjih letih zgodile pozitivne spremembe v kulturi uživanja vina. Vinarji so veliko naredili za kakovost in prepoznaven stil slovenskih vin. Stil slovenskih vin je moderen in trendovski. To priznavajo tudi kupci, saj prodaja kakovostnega vina raste, v kleteh pa je vedno manj zalog," pravi Andrej Rebernišek, vodja organizacije kongresa in direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.
Zadnjih 20 let so se vinarji ubadali s presežki vina in polnimi kletmi, danes se o tem ne pogovarjajo. Po drugi strani se vinogradi še zmeraj krčijo in napovedi kažejo, da se bo skupna površina vinogradov še prihodnjih pet let zmanjševala. "Mali vinogradniki opuščajo pridelavo, večji, ki obdelujejo nad pet hektarjev, pa vinograde povečujejo. Vedno več je tudi družinskih vinogradnikov, ki imajo izdelan stil vina, tehnološko posodobljene kleti in znajo nastopati na trgu. Število manjših vinarjev se počasi zmanjšuje, več pa je profesionalnih, kar je dober znak," dodaja Andrej Rebernišek.
Razvoj in izzivi
Na kongresu bodo pogledali, kako bi nadaljevali premik v profesionalno vinogradništvo. Zanimalo jih bo, kako lahko vinogradništvo preživi v spremenjenih klimatskih pogojih in kakšno znanje potrebujemo, da se bo prilagodilo in ohranilo. Iskali bodo sorte, ki bodo prilagojene na podnebne spremembe in okoljske zahteve. "Izziv je tudi, kako ohraniti manjše vinogradnike zlasti na zahtevnih vinogradniških površinah - bolj strmih legah," dodaja Rebernišek.
Prvi dan kongresa so namenili pregledu stanja v vinogradništvu in vinarstvu v zadnjih šestih letih. Na okroglih mizah se bodo med drugim posvetili prihodnjim izzivom v panogi in oviram ter priložnostim na področju promocije, odpirali pa bodo tudi vprašanja glede podnebnih sprememb in rabe fitofarmacevtskih sredstev, kjer bodo v prihodnosti potrebna določena prilagajanja.
Novosti pri označevanju vin
Predstavniki kmetijskega ministrstva bodo na kongresu spregovorili o možnostih za finančno pomoč vinogradnikom in vinarjev iz evropskih kmetijskih skladov in novostih, ki se obetajo glede označevanja samih vin. Na ravni EU pripravljajo pravila o obveznem označevanju energijske vrednosti in sestavin vina. Vino se tako počasi enači z ostalimi živili, kjer so ti podatki že obvezni.
V okviru kongresa bo potekala tudi predstavitev Ptujske vinske kleti kot najstarejše vinske kleti v Sloveniji in vinarjev, ki so se na novo povezali v Združenje vinorodne Štajerske. Izbirali pa bodo tudi najboljše foto utrinke značilne slovenske pokrajine z vinogradi.