Recept na preizkušnji: lečina enolončnica
6.5.2024 | 12:50
Zadnjič me je v trgovini premamila zelena leča, za pol kilograma sem odštela zgolj en evro. Včasih sem več kuhala z njo, zadnja leta pa nanjo malce pozabila. Ugodna cena in dejstvo, da je leča zelo zdrava stročnica, sta me spodbudila, da jo spet povabim v svojo kuhinjo. Domači so bili nad enolončnico navdušeni in obljubiti sem jim morala, da jo bom večkrat pripravila. Improvizacija je uspela!
Sestavine za 2–3 osebe
pribl. 140 g (zelene) leče
1 l kokošje jušne osnove (lahko uporabimo kocko)
1 velika čebula
1 strok česna + mleti česen
4 srednje veliki korenčki
1 rdeča paprika
malo soli
poper
ingver v prahu (za noževo konico)
½ čajne žličke mlete paprike
½ čajne žličke kurkume
malo origana
svež peteršilj
oljčno olje
Priprava
1. Lečo namočimo v vodi za kakšno uro ali dve.
2. Čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Ko se nežno obarva, ji dodamo na kolobarje narezan korenček in na koščke narezano papriko (naj ne bodo premajhni, če ne želite zelo mehke in razkuhane paprike). Dodamo še sesekljan česen in vse začimbe (razen peteršilja, ki ga bomo dodali čisto na koncu) ter še malo popražimo. Pazimo s soljo, če bomo dodali jušno kocko, da ne bo enolončnica preslana.
3. Lečo odvedimo in jo v cedilu speremo pod tekočo vodo, nato pa dodamo zelenjavni druščini v ponvi. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in pustimo rahlo vreti 30–40 minut (odvisno, kako mehke leče si želite – meni al dente ni tako pogodu, zato sem jo kuhala slabih 40 minut). Če leča vmes popije vso tekočino, dodajte nekaj vode.
4. Kuhano enolončnico razdelimo v krožnike in posujemo s svežim na grobo nasekljanim peteršiljem. Postrežemo s kruhom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 18, 29. april, 2024.
Lara Jelen
Darko Domijan, avtor legendarne pesmi Ulice...
ivolon: Ne bi hotel nikogar žaliti, samo za...
DL: Vida Čadonič Špelič - Rekel mi je, da...
ivolon: truic, ne kakaj!
DL: Vinograde sekajo, zidanice naseljuje...
Jožko: Brutalno, sebično in brezobzirno...
DL: Komunalni prispevek na Livadi -...
Jožko: Kaj pa zastaranje zadeve?!
Na novi lokaciji zabrnele kamere šova...
FranciD: Že nešteto let enak šov, prepir,...
Ste opazili Jerco Legan v seriji Skrito v raju?
pet, 24.5.2024
50 let zaključka OŠ - spet se snidemo že prihodnje leto
pet, 24.5.2024
FOTO: Roštiljada pri Dolenjcu - 5000-glava množica in vrhunski glasbeniki
ned, 26.5.2024
Vinska vigred 2024 je bila res izjemna, ne le zaradi vremena
čet, 23.5.2024
Š čudežnimi semeni do vitke linije še pred poletjem
sob, 25.5.2024